onsdag 11 februari 2009

Valnötsbröd













Det här brödet är riktigt riktigt gott! Det ser inte mycket ut för världen men smaken säger något helt annat. Valnötter gör sig riktigt bra i bröd, frukostrutorna är en annan favorit med valnötter. Satsen går bra att dubbla om man vill göra två bröd eller ett större.

1 litet bröd, 1,2 L brödform;
1/4 pkt jäst
1/2 tsk salt
1 tsk honung
2 dl ljummet vatten
2 dl rågsikt
2 msk olja
100 g hackade valnötter
2 1/2 - 3 dl vetemjöl
1-2 msk smör till att smörja formen
Smula jästen i en bunken och rör ut i lite av vattnet. Tillsätt salt, honung, resten av vattnet och rågsikten. Låt blandningen stå någon minut. Hacka under tiden valnötterna. Rör ner oljan, de hackade nötterna och vetemjölet. Arbeta samman till en deg och knåda lätt i bunken. Låt jäsa cirka 1 timma under bakduk. Smörj en liten brödform med lite smör. Knåda den jästa degen lätt på ett bakbord, baka ut till en tjock rulle och lägg i formen. Jäs ytterligare 30 minuter under bakduk. Snitta bröden med en vass kniv. Grädda brödet mitt i ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter. Låt det svalna väl täckt under en bakduk.

Inga kommentarer: