lördag 21 februari 2009

Morotsbröd













Ett lite nyttigare vardagsbröd som är gott och saftigt. De rivna morötterna samt dinkelmjölet gör brödet extra saftigt och det håller sig faktiskt längre framme i en plastpåse än vanligt bröd. Jag har ganska nyligen upptäckt att keso är ett perfekt pålägg som ger en mer mättande macka, dessutom passar det till allt! Perfekt till pannkaka om man vill ha något lite nyttigare än socker och sylt. Och passar fint till detta morotsbröd.

Cirka 20 st bullar;
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 dl solrosfrön
1/2 dl linfrön
1 1/2 tsk salt
1 msk sirap
2 rivna morötter
4 dl grahamsmjöl
9-10 dl fullkornsmjöl av dinkel
Ett uppvispat ägg och solrosfrön för garnering
Smula jästen i en bunke och rör ut i vattnet. Tillsätt alla ingredienser förutom mjölet och blanda väl. Häll i mjölet i omgångar och arbeta ihop till en fast och smidig deg. Spara lite mjöl till utbakningen. Låt degen jäsa under bakduk i cirka 40 minuter. Häll ut degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda den smidig, tillsätt om nödvändigt resten av mjölet. Dela i cirka tjugo bitar med en degskrapa och forma till bullar. Placera ut dem jämnt på en plåt och låt jäsa cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över lite solrosfrön. Grädda i mitten av ugnen i tio minuter.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jättegott bröd!!!