söndag 8 februari 2009

Ett fantastiskt bröd













Riktigt gott bröd precis som namnet antyder. Första dagen har det en kripsig och frasig yta, andra dagen byter det karaktär och blir segare men är fortfarande riktigt gott. Tredje dagen är det dock trist, så frys in det bröd som inte går åt. Degen är lite kletig så är man lite ovan vid att baka bröd kan det vara lite knepigt att baka ut det. Detta lär man sig dock snabbt, ju mer man bakar desto lättare blir det.

24 bröd, 2 plåtar;
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
25 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
12 1/2 dl vetemjöl
Rör ut jästen i vatten och mjölk blandningen. Tillsätt resten av ingerdienserna och arbeta snabb ihop till en ganska lös deg. Strö över 2 msk mjöl och låt jäsa under bakduk i 1-1 1/2 timma. Värm ugnen till 240 grader. Häll ut 1-1 1/2 dl mjöl på ett bakbord. Tippa ut degen försiktigt. Knåda inte! Strö över lite mjöl. Platta ut degskjoket lite försiktigt. Skär snabbt med en degskrapa ut 6 remsor som sedan delas i 3 till 4 sneda bitar. Flytta över till en plåt med bakplåtspapper. Grädda första plåten direkt i cirka 20 minuter, sedan den andra. Låt bröden svalna på ett galler utan handduk så att de får en frasig skorpa.

Inga kommentarer: