tisdag 3 februari 2009

Matbröd













Detta ljusa bröd passar utmärkt till mat eller en plockbuffé. Det blir gott och luftigt. Jag tycker det är allra godast nybakat med bara smör på.

24 st bullar/2 plåtar;
50 g margarin
5 dl vatten
1 msk brödkryddor
50 g jäst
1 tsk salt
6 dl rågsikt
ca. 7 dl vetemjöl
Smält margarinet och tillsätt brödkryddan och vattnet och värm till fingervarmt. Lös upp jästen med lite av degspadet. Tillsätt sedan resten av degspadet, saltet, rågsikt och 5 dl vetemjöl. Arbeta degen smidig i några minuter. Tillsätt ytterligare mjöl men spara 1 dl till utbakningen. Låt jäsa under bakduk i cirka 3o minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom med lätta händer. Dela i 4 bitar och rullar ut till längder som sedan delas i 6 bitar. Vänd bitarna i lite mjöl och placera på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk i cirka 30 minuter. Grädda mitt i ugnen på 250 grader i cirka tio minuter. Låt svalva på galler under bakduk.

1 kommentar:

Anonym sa...

hej och tack för hamburgebröds-receptet!!! Jag hade dock inget dinkelmjöl hemma så det fick bli vanligt vetemjöl, men oj oj oj så gott det blev! Stora och mättande med hemmagjorda starka hamburgare, sallad och hemmagjord kall sås. TACK!
//Ems