måndag 16 februari 2009

Pekannöt kolapaj













Den här pajen passar perfekt när du vill bjuda dina vänner på något riktigt gott! Se bara till att ha gott om tid när du ska baka eftersom kolan ska sjuda i lite mer än en timma. Å andra sidan kan man passa på att fixa med annat i köket under tiden. Variera toppingen med olika nötter, välj din favorit eller blanda olika sorter. I lördags fyndade jag flera fina pajformar och denna avlånga är en av dem. En fin form gör att pajen ser extra fin och smaskig ut. Ett tips för att enkelt trycka ut pajdegen i formen är att kavla ut den och sedan lägga den i formen och vika in/fast den. Rulla sedan kaveln över formen för att bli av med den deg som sticker utanför kanterna. Till min avlånga pajform använde jag halva satsen som finns nedan.

1 stor rund paj;
Pajbotten;
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ägg
1/2 msk vatten
Fyllning;
5 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1/2 dl farinsocker
2 msk honung
1 1/2 dl ljus sirap
1 msk kakao
50 g smör
2 nävar pekannötter
Paj
botten: Nyp ihop kallt, tärnat smör med vetemjölet och florsockret. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta ihop degen tills den precis går ihop. Arbetas degen för länge förlorar den sin sprödhet. Täck degen på plastfolie och låt vila minst 30 minuter i kylskåp. Tryck ut degen i en pajform och grädda på 175 grader i cirka 10 minuter. Fyllning: Blanda alla ingredienserna förutom smöret till kolan och låt sjuda i drygt en timma. Prova om kolan är klar med ett kulprov i iskallt vatten, då den går att rulla en mjuk kula kommer den att stelna i formen. Klicka sedan i det rumsvarma smöret och rör ut. Fyll kolan i det kalla förgräddade pajskalet. Strö över pekannötter och låt stelna i kylskåp.

1 kommentar:

Anonym sa...

denna paj är förtrollande smaskigt god! En av mina absoluta favoriter hittils på denna blogg!