måndag 13 oktober 2008

Pizzakväll med fotboll













I lördags när Sverige spelade VM-kval mot Portugal var det pizzakväll hemma hos oss. Men det var inte jag som bakade utan Christian, han är en hejjare på pizzadeg. Knepet för att få degen att smaka som pizzabagarens är att låta den få jäsa länge och gärna svalt i kylskåpet och att kvala degen tunt och grädda kort tid på hög värme i ugnen. (Är man hungrig och inte orkar vänta 5 timmar räcker det att jäsa 1 timma i rumstemeratur, vi har provat) Hembakt pizza med mozzarellaost och ruccolasallad smakar alltid gott! och matchens resultat behöver inte kommenteras...

Recept:
3 1/2 dl iskallt vatten
50 g jäst
2 msk olivolja
1 msk salt
ca 8-10 dl vetemjöl
Rör ihop vatten, jäst och oljan och tillsätt saltet. Knåda degen. Jäs degen i 1-1 1/2 timma. Dela därefter degen i cirka 200 g bullar som läggs på fat i kylen med en blöt bakhanduk över i 5 timmar. Grädda på 225 grader i cirka tio minuter.


På pizzabotten hade vi en ihopkokad tomatsås med krossade tomater, vitlök, oregano, chilisås, salt och peppar. Som pålägg hade vi skinka, färska champinjoner, rödlök, tomat, banan, annans, mozzarellaost och oregano. När pizzan var färdiggräddad ströddes ruccolasallad och lite olivolja över pizzan.

4 kommentarer:

Simon Sjörén sa...

Hej!
Kul att träffas på stan! Ser ut som riktigt goda pizzor det där!
Vi ses!
Ha det gott!

syster ell sa...

Nu ligger pizzadegen i kylskåpet och ska göra så i fem timmar!! Det var länge det, men är det det som är knepet så låt gå. Det verkar finnas goda förutsättnigar för att denna pizzafredagskväll ska bli något utöver det vanliga, med detta recept så...

Anonym sa...

hmm Lisa hur gick det? blev det en god pizza?

Simon det va kul att träffa dig med, hoppas vi ses fler gånger under din tid här..du är alltid välkommen hit till oss!

syster ell sa...

Pizzan blev KANONGOD!!!