lördag 11 oktober 2008

Havrebaguetter













Ett gott och luftigt bröd med seg skorpa som är enkelt att baka, degen behöver inte ens knådas. Passar perfekt till utflyktsbröd eller om man vill ta med en macka med fyllning på tågresa. Detta är ett av mina favorit bröd!

Recept:
1/2 pkt (25 g) jäst
6 dl ljummet vatten
2 tsk salt
1 msk honung
3 dl havregryn
10-10 1/2 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke och strö över salt och klicka i honungen. Rör ut med lite av det ljumma vattnet och häll sedan i resten av vattnet. Tillsätt havregrynen och sist vetemjölet. Arbeta ihop allt till en smidig deg. Strö 2 msk vetemjöl över degen och låt jäsa i 1-2 timmar. Värm sedan ugnen till 260 grader. Häll ut degen på ett mjölat bakbord. Var försiktig så att inte jäsbubblorna förstörs. Använd en degskrapa för att dela degen i fyra delar. Fös ihop dem avlånga baguetter. Mjöla dem lätt och vrid försiktigt i en spiral och lyft över till en plåt med bakplåtspapper. Grädda direkt i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 150 grader och grädda i ytterligare 12-15 minuter.

Inga kommentarer: