lördag 4 oktober 2008

Grahamsbullar


Detta vardagsbröd brukar jag göra allt som emellanåt, gott, enkelt och nyttigare än många varianter i butiken. Bullarna fungerar perfekt att frysa in, bara att plocka fram de antal men vill ha senare och de är då nästan lika goda som nybakta. Degen är ganska kletig så ibland har jag i lite extra mjöl. På bilden ligger de i ett brödfat jag sytt av tyg från Frösöhandtryck.

Recept:
25 g jäst
2 tsk salt
1 tsk honung
6 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 dl råg- eller vetekross
2 dl grahamsmjöl
9 dl vetemjöl + 1/2-1 dl extra till utbakningen
Smula ner jästen i en degbunke och strö över salt, honung och rör ut med lite av vattnet. Häll i resten av vattnet, oljan , krosset och grahamsmjölet. Häll i vetemjölet sist och arbeta ihop. Jäs i 1/2-1 timma under bakduk. Tippa ut degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda igenom den. Dela i 16 stycken bitar och forma till små runda bullar och lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper. Jäs i 10-15 min, värm under tiden ugnen till 225 grader. Grädda bröden i ca 15 minuter. Låt dem kallna under bakduk så att de inte bli torra.

Inga kommentarer: