torsdag 16 oktober 2008

Chokladbiskvier













Sagolikt goda chokladbiskvier i munsbits storlek, som praliner. Kesellan i fyllningen ger en extra touch till allt det söta. Jag gjorde mina bottnar extra små(en halv tesked smet) för en lyxigare känsla. Vill man dekorera dem lite extra kan man änvända strössel som strös på innan chokladen stelnar, eller ringla på ytterligare choklad då det första lagret stelnat. För att ge effekt kan man då använda vit choklad. De är lite pilligt och tar sin lilla tid, men det är värt mödan. Har man inte tid att göra allt på en gång kan man göra bottnarna någon dag innan. De är perfekta att ge bort som en liten present då man blir bortbjuden.

Recept:
Bottnar;
250 g mandelmassa
2 dl strösocker
2 äggvitor
Fyllning;
50 g smör
1 dl vispgrädde
250 g mörk blockchoklad
250 g kesella
2 äggulor
Glasyr;
275 g mörk blockchoklad
1 msk matolja
Riv mandelmassan fint och tillsätt sockret och äggvitorna. Rör om ordentligt. Klicka ut smeten i teskedsstora klickar på en plåt med bakplåtspapper. Det går åt cirka tre plåtar. Grädda en plåt i taget, mitt i ugnen, cirka 15 min på 175 graders tills bottnarna är gyllenbruna. Låt svalna och lossna på bottnarna. Smält smöret till fyllningen, tillsätt grädden och låt koka upp. Dra kastrullen från värmen och bryt ned chokladen i små bitar. Rör om tills chokladen är helt smält. Rör ner kesellan och bland noga. Tillsätt äggulorna. Klicka ut lite av fyllningen på varje botten och jämna till med en lilleman. Ställ dem kallt och låt stelna. Placera biskvierna en stund i frysen så blir glaseringen lättare. Smält chokladen över ett vattenbad och blanda ner oljan då den är helt smält. Doppa biskvierna i chokladen. Ställ dem kallt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

MUMS!!

Anonym sa...

De är verkligen goda. Jag har haft förmånen att få smaka.