lördag 4 oktober 2008

Hönökaka



Idag bakade något jag aldrig provat tidigare, nämligen Hönökaka. Denna variant är hämtad från Leilas "A piece of cake", om den smakar gott eller inte kan jag svara på först efter att jag provsmakat till kvällsfikat.

Recept:
1 msk hela fänkålsfrön
1 msk hel anis
2 tsk flingsalt
5 dl mjölk
1/2 dl strösocker
50 g färsk jäst
7 dl vetemjölspecial
7 dl rågsikt
100 g mjukt smör
Stöt kryddorna i en mortel tillsammans med flingsalt. Värm mjölk, kryddor och socker till max 37 grader. Smula jästen i en degbunke och lös upp med degvätskan. Tillsätt vetemjölet och rågsikten om vartannat till en smidig deg, blanda sedan ner smöret och knåda i ca 10 minuter. Jäs degen till dubbla storleken, ca 1 timma. Stöt samman degen efter halva tiden. Häll upp degen på ett mjölat bakbord och dela i 6 bitar. Rulla till runda bullar och kavla sedan ut till en ca 1/2 cm tjocka kaka. Mjöla och nagga ordentligt med en gaffel. Jäs på plåt med bakplåtspapper i ca. 40 minuter under bakduk . Grädda sedan i ca 7-8 minuter till fått en gyllene färg och låt dem svalna inlindade i bakduk.

1 kommentar:

Anonym sa...

Efter att ha provsmakat denna Hönökaka kan jag garantera att den smakade mycket bra, precis lika gott som Hönökaka ska smaka!