Den här limpan är alltid lika rolig att baka, det är så många olika ingredienser att blanda ner. Det gör också att man kan improvisera efter vad som finns hemma. Kanske lingon, paranötter, fikon eller pumpafrön, använd det du tycker om! Den smakar riktigt gott, själv tycker jag att det är godast att äta brödet precis som det är utan pålägg. Perfekt om man vill ha nybakt bröd men har lite bråttom, det tar cirka en timma från att du plockar fram första ingrediensen till att du tar brödet ur ugnen. Efter ungefär halva gräddningstiden täckte jag limpan med aluminiumfolie för att den inte skulle bli bränd.
Recept:
4 1/2 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
1 dl torkade aprikoser
1 dl hasselnötter
1 dl russin
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl havregryn
2 1/2 dl grovt rågmjöl
3 dl vetemjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl solrosfrön
1 1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
2 tsk brödkryddor
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda filmjölk och sirap i en bunke. Hacka frukten och hasselnötterna grovt, och blanda tillsammans med russinen och de torra ingredienserna innan de rörs ner i filmjölken. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform så att det sticker upp över kanterna. Fyll formen med smet och strö över lite havregryn. Grädda i mitten av ugnen i cirka 45 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar