I söndags var det fullt ös i köket hemma hos oss, allt hände på en och samma gång, varje liten yta utnyttjades. Bullbak, sockerkaksbak och matlagning var huvudaktiviteterna. Det bakades bullar i olika smaker, kanel och mandelmassa, vanilj och vanilj med choklad. Och i olika former, rullbulle, snurrbulle och muffinsbulle. Det måste erkännas att bullar med choklad inte var någon höjdare. Men de andra var mycket goda. Hemma oss är det så att då bullarna är nybakta får man äta så många man vill, självklart med mjölk till. Denna tradition har jag snott av min mor. Det var alltid lika gott att få äta mammas nybakta bullar med mjölk till, och gissa om jag åt bullar.
Jag använder mig av det recept som finns på baksidan av mjölpåsen. I degen tillsätter jag ett ägg på en dubbelsats för att få extra luftiga och fina bullar. Även i fyllningen tilsätter jag ett ägg på en dubbelsats för en mjukare smak. Detta har jag lärt mig av min mamma som lärt sig detta av sin mamma. För en extra lyxig kanelbulle har jag ibland även mandelmassa i fyllningen.
Recept;
150 g margarin
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
14 dl vetemjöl
Fyllning;
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk kanel eller 2 msk vaniljsocker
Smält margarinet och tillsätt mjölken och värm till fingervarmt. Smula ner jästen i en degbunke och häll över degvätskan och rör om. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Mät upp mjölet luftigt i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spar 1/2 dl till utbakningen. Arbeta kraftigt till en smidig deg, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter om du bakar för hand. Jäs i cirka 30 minuter under bakduk. Blanda under tiden samman fyllningen. Knåda degen på lättmjölat bakbord och dela i två delar. Kvala ut till en rektangulär kaka och bred på fyllningen. Rulla ihop till en rulle och skär lagom stora bitar. Eller vik över havla degen och skär smala remsor som snurras till bullar. Låt bullarna jäsa i cirka 40 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna innan gräddning och strö över pärlsocker. Grädda tills de fått fin färg, cirka 7 minuter.
1 kommentar:
Hej!
Vilka fiiiina bullar du gör.
Jag tycker också om att baka.
Jag har samlat på mig en massa recept under årens lopp.
Därför har jag hittat på att göra en blogg och samla mina bästa recept där.
MVH
Ingrid
Skicka en kommentar