fredag 26 december 2008

Cookies med tranbär och vit choklad













Tranbär, vitchoklad, pekannötter och pumpafrön fick smaksätta dessa goda cookies, det ger en lite julig touche. Jag använde det som fanns hemma vilket jag tycker är ett bra sätt att hitta nya kombinationer.

Cirka 100 små kakor;
200 gram margarin
4 1/2 dl farinsocker
3/4 dl strösocker
2 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
6 dl havregryn
100 g mörk choklad
1 dl tranbär
1 dl torrostade pumpafrön
1 dl pekannötter
100 g vit choklad

Rosta pumpafröna tillsammans med lite flingsalt i en torr stekpanna. Rör socker och margarin smidigt i en bunke och blanda sedan ner ägg, mjöl, vaniljsocker, bikarbonat, salt och havregryn. Blanda till sist ner den hackade chokladen, pumpafröna och tranbären och de hackade pekannötterna. Rulla till små bollar som du trycker ut lite grann på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i cirka tio minuter på 175 grader i mitten av ungen.

onsdag 24 december 2008

God Jul













Jag och Christian vill önska alla er som läser min blogg en riktigt god jul och ett gott nytt år. Se nu till att njuta av allt gott och mysigt som hör julen till. Och framför allt, ta tid för varandra och umgås för det är vad julen handlar om.

tisdag 23 december 2008

Ischoklad till morfar













Lillasyster Julia har gjort ischoklad för att ge till morfar i julklapp. I hälften av formarna döljer sig russin. Christian uttryckte sig som följande "Ischoklad är godis som man bara bakar men ingen äter" och det är ungefär vad jag tycker också men morfar gillar ischoklad.

Hasselnötspraliner













Tålamodsprövande men mm så goda. Fina praliner i formar av guld.

Cirka 20 stycken;
150 g mörkchoklad
1 dl hasselnötter
100 g nutella
Ställ ut aluminiumformar på en bricka. Smält hälften av chokladen i ett vattenbad. Skeda i lite smält choklad i varje form och använd en pensel för att få upp chokladen på kanterna i formarna. Ställ formarna kallt en stund. Rosta under tiden hasselnötterna i en torr stekpanna. Låt dem svalna och gnugga sedan av skalen. Stoppa undan en nöt till varje form och hacka resterande fint. Smält nutellan i vattenbad och blanda sedan ner de hackade nötterna. Klicka i nutellan i formarna och tryck sedan ner en nöt. Ställ formarna att stelna. Smält resten av chokladen över ett vattenbad och skeda sedan över pralinerna. Låt de färdiga pralinerna stelna i kylen.

Rockyroad













Detta är lätt mitt favorit julgodis! Visst är det lite dyra ingredienser men det är det värt, för det blir riktigt riktigt gott. Receptet har jag hämtat från Leila Lindholms Leilas jul, för övrigt ett mysigt program. Det går lika bra att använda vanliga marshmallows men då får man klippa dem i mindre bitar. Jag valde även att dela dumlekolorna på hälften.

600 g mörk choklad
2 påsar dumlekola
2 nävar minimarshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter
Smält chokladen i vattenbad. Blanda samtliga ingredienser i en skål. Fyll smeten i en plåt till cirka 3 cm tjocklek. Låt stelna i kylskåp. Skär upp kakan i önskad storlek på bitarna.

Lakritskola













Igår lagades det julgodis hemma i Töreboda hela kvällen, en av sorterna som blev var dessa lakritskolor med turkisk peppar.

Cirka 60 kolor;
1/2 påse turkisk peppar
3 dl grädde
1 dl sirap
3 dl strösocker
1 msk kakao
2 tsk smör
Krossa karamellerna i en mortel. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade karamellerna i en kastrull. Låt koka upp under omrörning och koka sedan i cirka 20 minuter tills kolan får lagom konsistens i ett kulprov. Rör ner smöret och häll upp smeten i en brödform med bakplåtspapper. Låt stelna och skär sedan i bitar och slå in i smörpapper.

söndag 21 december 2008

Saffransbullar med russin













När mormor var piggare har mamma berättat att hon alltid bakade saffransbullar med russin i. Därför har vi gjort det idag. Tittar man snabbt på bullarna ser alla likadana men kollar man noga ser de lite olika ut beroende på vem av mig och mamma som snurrat dem. Receptet är samma som här med skillnaden att dessa har ett paket russin i sig.

Vardagslimpa













Riktigt gott bröd som passar vilken dag som helst. Nu till jul har vi smaksatt dem med pomeransskal. På bilden skymtar även mina nya fina bakhandduk från danska Green Gate. Jag var inne i en butik där jag gärna hade handlat mycket mer, det fanns så mycket fint! Även om den inte var så billig så kan jag tycka att ibland får man unna sig.

6 limpor;
100 g jäst
1/2 liter mjölk
1/2 liter vatten
3 ägg
1 tsk salt
1 paket farinsocker
1 kg rågsikt
1 kg vetemjöl
Gör en deg och låt jäsa cirka 30 minuter. Baka ut till 6 stycken limpor, lägg tre på varje plåt. Låt jäsa. Grädda i 180 grader cirka tio minuter tills de är genomgräddade.

Regenter på snitt













Dessa julkakor kan tyckas lite tantiga men är spröda och goda tack vare mandeln. Både mamma och mormor har bakat dessa och troligen kommer väl även jag att göra det den dagen jag har egen familj.

4 längder;
100 g sötmandel
200 g smör eller margarin
1 dl strösocker
3 1/2 dl vetmjöl
hallonsylt
Skålla och skala mandeln. Rör socker och smör smidigt, tillsätt mandel och vetmjöl och arbeta ihop till en deg. Rulla ut till fyra drygt fingertjocka längder och lägg på plåt med bakplåtspapper. Gör en fördjupning i mitten längs med längderna. Pensla med ägg och full sedan med hallonsylt. Grädda i 175 grader cirka 10-12 minuter. Skär i sneda kakor med den fortfarande är varm.

Mammas saffranskrans













Nu har vi landat hemma i Töreboda hos mina föräldrar, där min mamma bakat dessa goda kransar. Fyllningen i hålen är hackad mandel, smör och socker. Idag ska det hämtas gran och bakas ännu mer...

måndag 15 december 2008

Choklad frosting













För att göra mina chokladmuffins lite extra lyxiga dekorerade jag dem med choklad frosting.

För 12 muffins;
60 gram mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao
100 gram phidelphiaost
1 msk varmt kaffe
Rör ihop ingredienserna och tillsätt kaffet sist. Bred frostingen på muffinsen och garnera med valfritt tillbehör. Exempelvis kan man använda strössel, bär, godis eller nötter.

torsdag 11 december 2008

Fröknäcke













Jag älskar knäckebröd! Jag skulle utan problem kunna äta bara knäckebröd under ett helt års tid. När det gäller knäckebröd finns det ingen hejd jag kan lätt äta tio på en kväll, så gott! Jag hade bara vanliga solrosfrön hemma så jag torrostade dem tillsammans med lite flingsalt i en kastrull innan de ströddes över brödet. Det som är härligt med hembakt bröd är att det kan få alla möjliga och omöjliga former, det behöver inte alls vara perfekt. Charmen är ju att det ska synas att det är hemgjort.

4 stora bröd;
25 g jäst (1/2 paket)
2 1/2 dl ljummet vatten
2 tsk sirap
1 tsk salt
4 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
1 dl rostade solroskärnor
1/2 dl sesamfrön
flingsalt
Smula jästen i en bunke och rör ut i vattnet. Klicka i sirapen och tillsätt salt. Blanda först i grahamsmjölet och sedan vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Dela degen i fyra bitar och kavla ut varje bit så tunt som möjligt. Se till att mjöla under så att det går att flytta över till plåt med bakplåtspapper. En degbit passar lagom till en plåt. När den utkavlade degen ligger på plåten pensla med vatten och stö över fröna och lite flingsalt. Kavla in fröna så att de fastnar på brödet. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter tills brödet fått fin färg. Låt bröden kallna på galler och bryt sedan i bitar.

måndag 8 december 2008

Rågsiktskakor













Under hela min uppväxt har mamma ofta själv bakat bröd, och rågsiktskakor var det vi åt mest. I alla fall är det detta bröd jag minns. Jag var mycket kräsen när jag var mindre och åt mest knäckebröd men mammas rågsiktskakor gillade jag. Det här receptet gav riktigt saftiga och fina kakor och passar utmärkt som vardags bröd. Receptet har jag med rekommendation från min mamma hämtat från baksidan av rågsiktspaketet från Kungsörnen. Jag vill också passa på att tipsa om jämtländska Brunkullans gröna te som jag smakat för första gången idag, riktigt gott!

4 stora kakor;
5 dl mjölk
1/2 dl flytande margarin
50 g jäst (1 paket
1/2 dl sirap
1 1/2 tsk salt
2 msk brödkryddor
14 dl rågsikt
Värm mjölken till fingervarm. Smula jästen i en bunken och strö över salt, brödkryddor och klicka i sirapen och margarinet. Mät upp mjölet genom att hälla upp det luftigt i ett litermått. Tillsätt i degvätskan men spar 1 dl till utbakningen. Arbeta degen i cirka 6 minuter för hand. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda lätt. Dela degen i 4 bitar. Forma till runda kakor med cirka 15 cm i diameter. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och nagga med en gaffel. Skär även med en vass kniv till fjärdedelar om du vill ha delning i kakan. Jäs kakorna under bakduk i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

söndag 7 december 2008

Pepparkakskola













Jag är tokig i pepparkakor, allra godast tycker jag att mormors mjuka är. Då jag en morgon fick syn på ett pepparkakskola recept på mjölkpaketets baksida var jag ju bara tvungen att prova. Riktigt gott. Jag använder en avlång brödform då jag häller upp kolan, det ger goda tjocka kolor. Det fungerar självklart lika bra med en liten långpanna eller bara att hälla ut på ett bakplåtspapper.

Cirka 50 kolor;
100 g margarin
2 dl grädde
3 1/2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
3 tsk pepparkakskrydda
Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt koka i cirka 5-10 minuter. Gör ett kulprov för att se om kolan är klar. (Häll lite av den heta smeten i en kaffekopp med kallt vatten, går den att rulla till en kula, inte för mjuk, är kolan klar.) Häll smeten i en långsmal brödform och låt svalna. Skär sedan kolan i önskad storlek och slå in i papper.

lördag 6 december 2008

5-minuters kola













Den här kolan är min favoritkola vid jul. Smidig är den också eftersom det inte tar mer än 5 minuter att koka ihop. Var försiktig med koktiden, kokas kolan för länge blir den stenhård. Igår då jag var bjuden på glöggkväll passade jag på att fixa till en pepparkaksburk med lite fint omslagspapper och lade kolorna i den som en "gåbortpresent". Dessa kolor är utmärkta precis som de är, men den här gången smaksatte jag med några droppar pepparmintsolja vilket också var gott! Vill man göra kolorna extra fina kan man knyta band i ändarna eller köpa fint papper att slå in dem i. Ta fram din pyssliga sida och du kan säkert komma på fler idéer. På baksidan av min etikett skrev jag ner receptet så att mottagaren själv kunde baka flera om de smakade gott. Receptet fungerar bra att dubbla, satsen är inte så stor.

3 msk margarin
3 tsk kakao
1 1/2 dl strösocker
1 dl sirap
Koka upp ingredienserna och låt koka ihop i cirka 5 minuter. Häll kolan i en långsmal brödform med bakplåtspapper och ställ kallt för att stelna. Skär kolan i önskad storlek och slå in i papper.

tisdag 2 december 2008

Lantbröd













Vad är det här för bröd frågade en kompis, varpå jag svarade ett vanligt. Vilket är just vad det är graham- och vetemjöl i en god limpa. Detta ljusa och enkla brödet har en god skorpa och passar utmärkt för te och macka. Allra godast är det nybakat. Det passar även bra till mat. För att få fint mönster på limpan har jag skurit rutor med en tunn och vass kniv.

1 stort bröd;
1/2 paket jäst (25 g)
2 tsk salt
1 msk honung
2 dl ljummet vatten
3 dl grahamsmjöl
6-7 dl vetemjöl
+ 1-2 dl vid utbakning
Smula jästen i en bunke och klicka i honung och strö över salt. Rör ut jästen i det ljumma vattnet. Blanda först i grahamsmjölet och sedan vetemjölet. Arbeta ihop till en ganska lös deg. Låt jäsa under bakduk i cirka 1 timma. Arbeta in ytterligare 1-2 dl vetemjöl i degen och arbeta någon minut i bunken. Tippa ut degen på ett mjölet bakbord och forma till ett bröd och lyft över till en plåt med bakplåtspapper. Skär några snitt med en vass och tunn kniv. Jäs brödet i 20 minuter och värm under tiden ugnen till 250 grader. Grädda brödet i mitten av ugnen i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda sedan i yterligare 25-35 minuter. Låt brödet svalna på ett galler och skär helst inte i det förän det svalnat helt.

måndag 1 december 2008

Knäck













I helgen har det bakats julgodis. Kolor, knäck och tryffel. Det som blev godast efter tryffeln var knäcken, precis perfekt! Inte för hård inte för mjuk och den lossnade lätt som en plätt från pappret. Den enda missen var att vi inte gjorde dubbel sats.

Cirka 50 knäck i formar
2 dl grädde
1 msk smör
2 dl socker
2 dl sirap
3 msk hackad mandel
Blanda socker, sirap och grädde och låt koka häftigt i 15-20 minuter. Knäcken är färdig då det går att rulla en kula av lite smet som hälls i ett glas med kallt vatten. När kulprovet lyckats, blanda i smöret och mandeln. Fyll knäckformar utställda på en plåt med den heta smeten, det gäller att vara ganska snabb så att knäcken inte hinner stelna för mycket i grytan. Fyller man inte hela vägen upp blir det lättare att få av pappret när de ska ätas.

Drömmar med cornflakes













Cornflakes i kakorna gör dem lite krispiga samtidigt som de ändå smälter i munnen. Jag undrar hur namnet till dessa kakor kom till, det ligger ju nära till hands att tro att det är smaken och känslan då kakan äts. Att det känns som i en dröm då kakan smälter i munnen. Se till så att de får tillräckligt med mjöl annars flyter kakorna lätt ut.

40 småkakor;
100 g margarin
2 dl strösocker
1 dl olja
4 dl vetemjöl
2 msk potatismjöl
1 tsk hjorthornsalt
1 msk vaniljsocker
2 dl cornflakes
Rör smör, socker och olja vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Krossa cornflakes och bland ner dem. Rulla till små bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda på 175 grader i cirka 15 minuter tills de fått en svagt gyllene färg.