söndag 23 november 2008

Saffransbullar























Saffran doftar så gott, där är alltid lika härligt när det är dax att få baka saffransbullar. Det är viktigt att blanda ut saffranet i det smälta margarinet för att smakessenserna ska frigöras. Jag valde att göra klassiska saffranssnurror och saffransbullar med vanilj och mandelmassa till fyllning. Nu blir det många goda fikastunder framöver i väntan på jul.

4 plåtar med bullar;
250 g margarin
2 pkt jäst för söta degar
2 pkt saffran
6 dl mjölk
3 dl socker
1 tsk salt
2 ägg
26 dl vetemjöl
Stöt saffran med lite strösocker i en mortel. Smält margarinet och lägg i saffranet. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt. Smula jästen i en bunke/bakmaskin och häll över degvätskan. Rör ut jästen och tillsätt socker, salt och ägg. Tillsätt vetemjöl tills degen fått lagom konsistens, var försiktig så att degen inte får för mycket mjöl. Den ska känns som en mjuk bebismage. Låt jäsa cirka 4o minuter. Baka ut i valfri form och sätt ut russin. Låt jäsa ytterligare 45 minuter. Pensla bullarna med vispat ägg. Grädda i mitten av ugnen på 250 graders värme tills de fått fin färg.

Inga kommentarer: