tisdag 2 december 2008

Lantbröd













Vad är det här för bröd frågade en kompis, varpå jag svarade ett vanligt. Vilket är just vad det är graham- och vetemjöl i en god limpa. Detta ljusa och enkla brödet har en god skorpa och passar utmärkt för te och macka. Allra godast är det nybakat. Det passar även bra till mat. För att få fint mönster på limpan har jag skurit rutor med en tunn och vass kniv.

1 stort bröd;
1/2 paket jäst (25 g)
2 tsk salt
1 msk honung
2 dl ljummet vatten
3 dl grahamsmjöl
6-7 dl vetemjöl
+ 1-2 dl vid utbakning
Smula jästen i en bunke och klicka i honung och strö över salt. Rör ut jästen i det ljumma vattnet. Blanda först i grahamsmjölet och sedan vetemjölet. Arbeta ihop till en ganska lös deg. Låt jäsa under bakduk i cirka 1 timma. Arbeta in ytterligare 1-2 dl vetemjöl i degen och arbeta någon minut i bunken. Tippa ut degen på ett mjölet bakbord och forma till ett bröd och lyft över till en plåt med bakplåtspapper. Skär några snitt med en vass och tunn kniv. Jäs brödet i 20 minuter och värm under tiden ugnen till 250 grader. Grädda brödet i mitten av ugnen i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda sedan i yterligare 25-35 minuter. Låt brödet svalna på ett galler och skär helst inte i det förän det svalnat helt.

Inga kommentarer: