onsdag 4 mars 2009

Efterrätt a´la David













Det enkla är oftast det som blir riktigt gott! Man behöver inte slå knut på sig för att lyckas med en bjudning. Med inspiration från vår härliga vän David fixade jag idag ihop en improviserad efterrätt då familjen kom på middag. Mjuk pepparkaka efter mormors recept och till det lite grädde och bär. Mormors mjuka pepparkaka är det bästa jag vet, alla gånger! Hon lyckats alltid få den sådär saftig och smaken är himmelsk. Hon använder sig av en kaffekopp (kkp) som mått, hur mycket den rymmer exakt vet jag ej men ungefär 1 1/2 dl. Kanske är det det som är hemligheten. Mormor brukar ibland även ha lingonsylt i smeten. Har du ingen sur grädde hemma kan du även använda dig av gräddfil eller vanlig fil.

1 kaka;
2 ägg
1 1/2 kkp strösocker
1 tsk bikarbonat
2 kkp vetemjöl
1 tsk kanel
1 tsk nejlika
1 kkp sur grädde
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form. Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och häll i äggsmeten varvat med grädden. Blanda ut till en jämn smet. Grädda i mitten av ugnen i cirka 40 minuter.

2 kommentarer:

Fjällsnipans Alster sa...

Hejsan.. såg repotaget i ÖP i helgen.. tyckte att din blogg vore nått för mig att läsa. Älskar oxså att baka så det är ju kul att få lite nya inspirationer.

Men ang pepparkakan.... ska det vara gammal klumpgrädde, eller räcker det mer att det just gått ur datum? Det lät ju inte så gott med sur grädde... men jag litar på dig!

Hälsningar Sofia
http://carnebrantan.blogspot.com

Elin sa...

Kul att du hittat hit! Undvik klumparna i grädden men det gör inget om den luktar lite skumt. Den sura grädden är det som ger pepparkakan sin lite "syrliga" smak. Håller med dig om att det inte låter så gott men det blir det.

//Elin