lördag 14 mars 2009

Brunkullans lingonbröd

Fia Gullriksson som kockat på Brunkullans krog i Östersund delade med sig av sitt recept på lingonbröd då hon i veckan skrev om smakminnen i tidningen stanidag. Eftersom jag själv ätit detta bröd till en av Brunkullans goda lunchbuffér ville jag ju prova att baka det hemma för att se om jag kunde få det att smaka lika gott. Och javisst! Mjukt, saftigt och riktigt gott! Det här brödet rekomenderar jag varmt. Ett tips är att låta skållningen stå över natten och baka brödet morgonen därpå.

2-3 stora limpor;
1 msk salt
1 1/2 msk malen anis
1 1/2 msk malen fänkål
1 1/2 dl rågkross
1 1/2 dl vetekross
1 dl hela linfrön
1 dl russin
2 dl lingonsylt
1 liter vatten
2 pkt torrjäst eller 100 g färsk jäst
vetemjöl
Blanda kryddor, råg, vete, linfrön, russin och lingonsylt i en skål. Slå över 5 dl kokande vatten och rör om. Låt blandningen stå i minst 6 timmar. Tillsätt sedan ytterligare 5 dl kokande vatten. Blanda ut torrjästen i lite mjöl och arbeta sedan degen i en bakmaskin och tillsätt vetemjöl tills degen lossnar från bunkens kanter. Använder du färsk jäst avvaktar du att blanda ner jästen i röran tills den är fingervarm, tillsätt därefter mjölet. Låt degen jäsa 30-45 minuter under bakhanduk. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och forma till två eller tre stora limpor. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Grädda limporna på 200 grader i cirka 1 timme.

1 kommentar:

ellinor sa...

Jo, jag blir så glad när jag tittar på denna bilden för precis sådär, men blåvita snöret och etikett ser mina syltburkar ut här hemma. I brist på klistermärken..