söndag 29 mars 2009

Lördagskaka













En kväll med goda vänner blir extra trevlig med lite gott att äta. Därför satte jag igår ihop denna kaka. Den maffiga chokladfyllningen gör sig fint tillsammans med den lite syrliga frostingen med lime och phiadelphiaost. En perfekt lördagskaka, då man vill ha något extra gott. Och efter en dag i längdskidspåren får man unna sig en bit god kaka.

Botten;
3 ägg + 1 äggvita
1 1/2 dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
3 msk kakao
1 1/2 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda resten av ingredienserna och sikta sedan ner dem i äggsmeten och blanda smeten väl. Bred ut smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda i 5 minuter på 250 graders värme. Vänd kakan på ett sockrat papper och låt svalna.
Chokladfyllning;
1 1/2 dl grädde
150 g mörk choklad
Hacka chokladen grovt. Värm grädden i en kastrull tills det bubblar runt kanterna. Dra kastrullen från värmen och tillsätt den hackade chokladen. Låt stå några minuter så att chokladen smälter, rör sedan om ordentligt och häll över blandningen i en skål. Kyl blandningen tills den stelnar något.
Frosting;
300 g phiadelphiaost
ca. 3 dl siktat florsocker
saft och rivet skal från 1 lime
Blanda ihop ingredienserna till frostingen och rör till en jämn smet. Dela chokladbotten i två delar och bred på choklad fyllningen. Lägg över den andra halvan av botten. (se bilden) Toppa kakan med frostingen och garnera med rivet limeskal och choklad. Mina chokladhjärtan har jag spritsat ut med smält blockchoklad på ett bakplåtspapper och låtit stelna.

4 kommentarer:

Amy sa...

Oj, nu blev jag sötsugen. Kan man baka kakan fast det är en söndag?? ;)

Elin sa...

Den passar lika bra en söndag!

Joel sa...

Du är verkligen en mästerkonditor syrran!! Den där kakan såg verkligen underbart god ut =)

Annika sa...

Jättesmarrigt!
Uppskattades då det var fler i sällskapet som inte gillade grädde och en som kände direkt avsmak för morotskakor :-)