Den här vetedegen kan användas som grund till många olika bullar, exempelvis dessa sockeråttor eller sockerråttor som jag läste första gången. En god variant på den klassiska kanelbullen. Jag bakade även smörbullar på min sats, med 125 g smör till fyllning på en hel sats. Gott gott gott. Finns det en godare doft en nybakade bullar?, det är ljuvligt!
40 bullar;
50 g jäst
150 g smör
5 dl standard mjöl
2 dl sirap
1/2 tsk salt
3 tsk stött kardemumma
14-15 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Lös upp jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Blanda i sirap, salt och kardemumma och nästan allt mjöl men spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa 30 minuter en bakduk. Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda lätt. Dela degen i 2 bitar och forma längder, som delas i 20 bitar vardera. Rulla varje bit cirka 20 cm och tvinna så att den snurras. Forma en åtta med ändarna under mitten. Lägg på en plåt och låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda 5-8 minuter på 225-250 graders värme.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar