söndag 30 november 2008

Minttryffel













Den här underbart goda tryffeln smakar riktigt gott och ser dessutom lyxig ut! Detta är en perfekt julklapp till alla gottegrisar och finsmakare. Det något kladdiga jobbet att rulla tryffeln underlättades av att vi hade vänner på besök som med glatt humör hjälpte till.

Cirka 30 praliner;
250 g mörk choklad
1 1/2 dl grädde
2 msk honung
1 msk smör
1 nypa flingsalt
pepparmintsolja
Hacka chokladen fint. Koka upp grädden tillsammans med honungen och häll över den hackade chokladen och rör om så att chokladen smälter. Rör även ner smöret. Smaksätt med några droppar pepparmintsolja och lite salt. Häll smeten i en plastburk med lock och ställ att stelna i kylskåpet i ungefär 4 timmar. Använd sedan en sked för att ta chokladsmet ur burken och rulla/krama till kulor som sedan rullas i florsocker.

Första advent













Tänk så mysigt då vi fick tända det första ljuset i adventsstaken på morgonen vid frukosten. Igår kväll drack vi glögg och åt saffransskorpor till, en god kombination. Under helgen har vi haft kära vänner på besök vilket har varit mycket trevligt. I torsdags hade jag en städdag då jag grejjade och fixade hela dagen lång. Då var det riktigt skönt att på kvällen få sätta sig i soffan och bara njuta av en ren och adventspyntad lägenhet.

Kärleksmums













När jag och mina syskon var små umgicks vi mycket tillsammans med en annan familj och när vi träffades fikade vi alltid och alla barnen tror jag hade denna kaka som favorit! Kärt barn har många namn, kärleksmums, mockarutor men det vi använde allra mest var snoddas. Jag har smakat många olika varianter men måste nog säga att mammas är bäst! Receptet har jag därför fått av min mamma, kakan blir både riktigt luftig och saftig. Jag tycker egentligen att de är godast med kokos på men stössel var det jag hade hemma, och visst blev de färgglada. Till min långpanna som är cirka 45 x 30 cm använder jag mig av 1 1/2 sats för att få lite högre kakor. Vill jag göra kakorna extra lyxiga dubblar jag satsen med glasyr.

1 långpanna;
150 g margarin
2 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vanlijsocker
1 msk kakao
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk
Smöra och bröa en långpanna. Smält margarinet. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna och rör ned i smeten varvat med margarinet och mjölken. Häll smeten i en långpanna och fördela jämnt med en slickepott. Grädda i nedre delen av ugnen i 15 minuter på 175 grader.

Glasyr;
75 g margarin
1-2 msk kallt kaffe
3 msk kakao
2 tsk vanlijsocker
3 1/2 dl florsocker
kokosflingor eller strössel
Vänta med att göra glasyren till kakan svalnat. Smält margarinet och dra av från värmen. Blanda ner de övriga ingredienserna. Blanda ut till önskad konsistens med hjälp av kaffe och flosocker. Strö kokos eller strössel över kakan. Låt stelna något och skär sedan i fyrkantiga bitar.

söndag 23 november 2008

Saffransbullar























Saffran doftar så gott, där är alltid lika härligt när det är dax att få baka saffransbullar. Det är viktigt att blanda ut saffranet i det smälta margarinet för att smakessenserna ska frigöras. Jag valde att göra klassiska saffranssnurror och saffransbullar med vanilj och mandelmassa till fyllning. Nu blir det många goda fikastunder framöver i väntan på jul.

4 plåtar med bullar;
250 g margarin
2 pkt jäst för söta degar
2 pkt saffran
6 dl mjölk
3 dl socker
1 tsk salt
2 ägg
26 dl vetemjöl
Stöt saffran med lite strösocker i en mortel. Smält margarinet och lägg i saffranet. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt. Smula jästen i en bunke/bakmaskin och häll över degvätskan. Rör ut jästen och tillsätt socker, salt och ägg. Tillsätt vetemjöl tills degen fått lagom konsistens, var försiktig så att degen inte får för mycket mjöl. Den ska känns som en mjuk bebismage. Låt jäsa cirka 4o minuter. Baka ut i valfri form och sätt ut russin. Låt jäsa ytterligare 45 minuter. Pensla bullarna med vispat ägg. Grädda i mitten av ugnen på 250 graders värme tills de fått fin färg.

Den alltid lika goda havrebaguetten













Dessa baguetter är det bröd som bakas flitigast hemma hos oss. Vi tröttnar aldrig och det blir nästan bara godare och godare. Ett bra recept eftersom det är ingredienser som alltid finns hemma, och sedan är det busenkelt. Det bästa är den goda skorpan som blir. Receptet hittar du här.

Smart bakduk













Kanske är det fler än jag som inte har ett så stort kök man kunde önska. Då har jag ett bra tips på bakbord. På min födelsedag fick jag en en riktigt smart sak av svärmor, nämligen en bakduk. Perfekt att använda istället för ett bakbord, bara att rulla ut på diskbänken. Den tar liten plats ihoprullad och känns mycket mer hygieniskt än att använda diskbänken direkt. Dessutom fungerar underlaget bra då man inte behöver så mycket mjöl, degen fastnar inte så lätt. Bakduken är i silikon och kommer ifrån AndersPetter.

Amerikanska chokladmuffins













De här muffinsen blir riktigt stora och fina. Vill man göra dem extra lyxiga kan man hacka choklad och blanda ner i smeten. Själv har jag tänkt att servera dem med chokladfrosting och lite fint strössel på, men de bilderna kommer upp senare. Receptet har jag hittat på dagensmuffin.se

12 st stora muffins;
125 g margarin
2 1/2 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl kakao
1/2 tsk salt
2 dl mjölk
Smält margarinet och häll i en bunke. Tillsätt mjölk och äggen och vispa ihop. Blanda de torra ingredienserna och rör ned i smeten. Fördela smeten på tolv formar i en muffinsplåt. Grädda i mitten av ungen på 175 grader i cirka 30 minuter.

tisdag 18 november 2008

Chokladbollar













Barnsligt gott! och enklare än så här bli det inte.. och visst gör de sig fint i min nya fina skål.

20 små chokladbollar;
100 g margarin
1 1/2 dl socker
3 dl fiberhavregryn
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
1 1/2 msk kaffe
pärlsocker, kokos eller strössel att rulla dem i.
Rör magarin, socker och havregryn smidigt och tillsätt vaniljsocker och kakao. Blanda i kaffet sist till lagom konsistens. Rulla bollarna i valfritt tillbehör.

söndag 16 november 2008

Hallongrotta













Ännu en klassisk småkaka, hallongrottan, eller hallongömma som beskriver dessa bra. All sylt gömde sig i kakorna man kan endast ana den på ytan men gott smakar de. Ännu bättre tillsammans med hallonsaft.

1 plåt, cirka 30 st; Går bra att dubbla satsen!
125 g smör
3/4 dl socker
3/4 dl marsanpulver
2 1/4 dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver
Rör smör och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ned med smöret och sockret. Arbeta ihop till en deg. Kavla ut till två långa rullar och dela i lagom stora bitar som rullar till bollar och lägg i formar på en plåt. (Gör inte bollarna för stora) Tryck en fördjupning i varje kaka med ett finger och fyll med lite hallonsylt. Grädda på 175 grader till de fått fin färg.

lördag 15 november 2008

Dinkelbullar













Det har varit dåligt med uppdatering det senaste men idag har jag haft tid och bakat bröd. Det är så smidigt med bröd i portionsstorlek. Det gör att det går att ta upp just så många man behöver ur frysen för att värma och de blir nästan som nybakta. Hembakat bröd blir tyvärr ganska snabbt lite torrt om man förvarar det i rumstemperatur, de köpta varianterna håller sig ju längre. Å andra sidan vet man inte vilka tillsatser som finns i bröden för att just ge längre hållbarhet.. Receptet är hämtat från Leilas A piece of cake men jag har anpassat det efter vad jag hade hemma i skafferiet.

Recept;
35 g färsk jäst
2 tsk brödkryddor
50 g margarin
2 msk flytande honung
3 dl kallt vatten
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
2 tsk flingsalt
2 dl dinkelfullkornsmjöl
2 dl grahamsmjöl
1 dl dinkelflingor
4-5 dl vetemjöl special
Smula jästen i en bunke. Smält margarinet tillsammans med brödkryddorna och honungen. Dra av från plattan och tillsätt det kalla vattnet, häll över jästen och rör ut. Rosta under tiden pumpakärnor, solrosfrönoch flingsalt i en torr kastrull. Blanda ner i vätskan. Tillsätt de olika mjölen så att degen släpper kanterna men är lite kladdig. Arbeta degen långsamt i maskin cirka 20 minuter. Jäs under bakduk cirka 45 minuter. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i 15 bitar. Rulla till bullar och lägg på en plåt med bakplåtpapper, jäs cirka 1 timma. Pensla bullarna med ett uppvispat äg och strö över solrosfrön och pumpakärnor. Grädda i mitten av ungen cirka tio minuter tills gyllene.

torsdag 6 november 2008

Saffransskorpor













Jag minns då jag inte för så många år sedan skakade på huvudet åt min mamma som älskar skorpor i alla dess slag. Detta får jag ta tillbaka nu, skorpor är ju så gott! Nu när det är november och så tyckte jag att jag kunde få smygstarta julen med att baka saffransskorpor. Å andra sidan kan man ju äta saffran året om... Dessa skorpor rekomenderar jag varmt, och de är inte ett dugg svåra att göra. Jag använde 1/2 g saffran istället för 1 g som receptet säger och de smakade gott ändå.

Två längder;
100 g smör
1 g saffran
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl sötmandel
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret tillsammans med saffran. Häll över i en bunke och rör ner äggen ett i taget. Blanda de torra ingredienserna med sötmandeln och rör ned i smeten. Forma degen till 2 eller 3 längder, beroende på hur stora skorpor du vill ha, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Ta ut längderna och sänk ungsvämen till 125 grader. Skär skorporna i önskad tjocklek och lägg tillbaka på plåten. Torka skorporna i ugnen cirka 15 minuter tills de är helt torra.

onsdag 5 november 2008

NewYork Fudge Brownie













Tidigt i somras fick jag en kokbok av Christian, Leilas middagstips. Sedan dess har jag längtat efter att få prova detta recept på New York fudge brownies som låg under kapitlet paradkakor. Bilden av kakorna i boken gör att de ser så goda ut! Nu när jag äntligen köpte hem ingredienserna var det dags. Och ja den smakade lika gott som den såg ut att göra på bilden. Smidigt att göra i långpanna då det blir många rutor.

1 långpanna 30x40;
150 g hasselnötter
175 g smör
3 dl socker
1 1/2 dl mörk kakao
1/2 dl ljus sirap
1 nypa salt
3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 175 grader. Rosta hasselnötterna i ugnen cirka tio minuter och gnugga sedan av delar av skalen med en handduk. Smörj och bröa en långpanna. Vispa smör och socker poröst. Blanda ner kakao, sirap och salt. Rör ner äggen ett i taget. Vänd ner mjölet och nötterna. Bred ut smeten jämnt i långpannan och grädda mitt i ugnen cirka 10-12 minuter. Låt kakan svalna.
Fudgekräm;
2 1/2 dl grädde
200 g mörk choklad
1 tsk smör
Koka upp grädden och ta kastrullen från värmen. Hacka under tiden chokladen fint. Rör ut den tillsammans med smöret när grädden tagits av från plattan. Bred glasyren över kakan och låt stelna. Skär kakan i rutor.

Hårda chokladkolakakor













Det här receptet har jag fått av min mamma. En mycket god småkaka som liknar den klassiska kolakakan. Sirapen i kakan gör den lite seg. Passa nog i ugnen då färgen gör det svårt att se när den fått lagom med värme.

2 längder;
100 g margarin
1 dl socker
2 msk sirap
2 msk kakao
2 dl mjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
Rör margarin, sirap och socker smidigt med degkrokarna. Blanda de övriga ingredienserna och rör ner dem. Dela degen i två bitar och rulla ut i två längder, lägg på en plåt och tryck ut lite. Gaffla fint mönster på längderna. Grädda i 175 grader i cirka 15 minuter. Skär kakorna medan de fortfarande är varma.

Ciabatta













Dessa ciabatta bröd går snabbt och enkelt att baka och smakar gott. Jag arbetade degen för hand, det gick också bra. Genom att spraya vatten i ugnen medan bröden gräddas fås en skorpa på brödet.

6 bröd;
25 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
2 tsk salt
2 dl durumvetemjöl
4 1/2 dl vetemjöl special
Sätt ugnen på 250 grader. Smula jästen i en bunken och rör ut med lite av vattnet. Tillsätt sedan resten av vattnet och olivoljan. Tillsätt salt, durumvetemjöl, och vetemjöl tills degen går ihop och blir lös och elastisk. Arbeta degen i cirka 15 minuter, gärna i maskin. Häll upp degen på en oljad plåt och platta ut till en rektangel cirka 2 cm tjock. Mjöla degen och låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter. Dela degen i 6 bröd och flytta isär dem något på plåten. Sätt in bröden i mitten av ugnen. Spraya lite vatten i ugnen och grädda i cirka tio minuter.

måndag 3 november 2008

Kardemummaskorpor













Jag har under en tid varit sugen på att baka skorpor och idag då jag var ledig blev det äntligen av. Med smak av kardemumma och mandel är de nästan som kakor, jättegoda! Jag förvarar skorporna i en vacker plåtburk som vi köpt på Erikshjälpen i Edsbyn.

Recept;
100 g mjukt margarin
1 dl störösocker
1/2 dl farinsocker
1 tsk kardemumma
2 ägg
1 dl mandel
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader. Rör det mjuka smöret, sockret, farinsockret och kardemumman till en mjuk smet. Blanda ner äggen. Hacka mandeln grovt och blanda tillsammans med mjölet och bakpulvret innan det rörs ner i den övriga smeten. Forma till två rullar som läggs på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Ta ut längderna och skär i önskad tjocklek. Sänk ungsvärmen till 125 grader och ställ in skorporna för att torka i cirka tio minuter.