lördag 15 november 2008

Dinkelbullar













Det har varit dåligt med uppdatering det senaste men idag har jag haft tid och bakat bröd. Det är så smidigt med bröd i portionsstorlek. Det gör att det går att ta upp just så många man behöver ur frysen för att värma och de blir nästan som nybakta. Hembakat bröd blir tyvärr ganska snabbt lite torrt om man förvarar det i rumstemperatur, de köpta varianterna håller sig ju längre. Å andra sidan vet man inte vilka tillsatser som finns i bröden för att just ge längre hållbarhet.. Receptet är hämtat från Leilas A piece of cake men jag har anpassat det efter vad jag hade hemma i skafferiet.

Recept;
35 g färsk jäst
2 tsk brödkryddor
50 g margarin
2 msk flytande honung
3 dl kallt vatten
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
2 tsk flingsalt
2 dl dinkelfullkornsmjöl
2 dl grahamsmjöl
1 dl dinkelflingor
4-5 dl vetemjöl special
Smula jästen i en bunke. Smält margarinet tillsammans med brödkryddorna och honungen. Dra av från plattan och tillsätt det kalla vattnet, häll över jästen och rör ut. Rosta under tiden pumpakärnor, solrosfrönoch flingsalt i en torr kastrull. Blanda ner i vätskan. Tillsätt de olika mjölen så att degen släpper kanterna men är lite kladdig. Arbeta degen långsamt i maskin cirka 20 minuter. Jäs under bakduk cirka 45 minuter. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i 15 bitar. Rulla till bullar och lägg på en plåt med bakplåtpapper, jäs cirka 1 timma. Pensla bullarna med ett uppvispat äg och strö över solrosfrön och pumpakärnor. Grädda i mitten av ungen cirka tio minuter tills gyllene.

Inga kommentarer: