torsdag 6 november 2008

Saffransskorpor













Jag minns då jag inte för så många år sedan skakade på huvudet åt min mamma som älskar skorpor i alla dess slag. Detta får jag ta tillbaka nu, skorpor är ju så gott! Nu när det är november och så tyckte jag att jag kunde få smygstarta julen med att baka saffransskorpor. Å andra sidan kan man ju äta saffran året om... Dessa skorpor rekomenderar jag varmt, och de är inte ett dugg svåra att göra. Jag använde 1/2 g saffran istället för 1 g som receptet säger och de smakade gott ändå.

Två längder;
100 g smör
1 g saffran
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl sötmandel
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret tillsammans med saffran. Häll över i en bunke och rör ner äggen ett i taget. Blanda de torra ingredienserna med sötmandeln och rör ned i smeten. Forma degen till 2 eller 3 längder, beroende på hur stora skorpor du vill ha, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Ta ut längderna och sänk ungsvämen till 125 grader. Skär skorporna i önskad tjocklek och lägg tillbaka på plåten. Torka skorporna i ugnen cirka 15 minuter tills de är helt torra.

6 kommentarer:

ellinor sa...

Hej, jag har en fråga. När det står smör i recepten, använder du riktigt smör då, eller tar du margarin?

Elin sa...

Jag använder nästan alltid margarin. Även om vissa skulle säga att det gör stor skillnad att använda riktigt smör tycker jag att det blir lika gott med margarin.

Anonym sa...

Dom är verkligen supergoda! Dessa kan jag starkt rekommendera när advent närmar sig, passar perfekt till glöggen och pepparkakorna..

MUMS!

Sofie sa...

Nu har vi också bakat dessa :) Är i ugnen så återkommer med resultatet!

/kusin Fia

Elin sa...

ja de är riktigt goda. jag får nog göra någon sats till snart, mina är på väg att ta slut..

Sofie sa...

De blev jättegoda men inte lika snygga som dina!