lördag 17 januari 2009

Mustig limpa













Det mörka lantbrödsmjölet fick jag av en kompis som flyttade från Östersund. Eftersom jag inte hade något recpet själv där det ingick använde jag mig utav det som fanns på baksidan av mjölpåsen med några små ändringar. En god vardagslimpa.
2 limpor;
25 g jäst för söta degar
5 dl ljummet vatten
25 g flytande margarin
2 tsk salt
2 msk mörk brödsirap
4 dl vetemjöl
ca 10 dl mörkt lantbrödsmjöl
Smula jästen i en buke och lös ut med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet samt salt, margarinet och sirapen. Blanda ner vetemjölet och lantbrödsmjölet till en ganska fast deg. Jäs i 30-40 minuter under bakduk. Häll ut degen och baka ut två avlånga limpor som läggs på en plåt med bakplåtspapper. Snitta limporna med önskat mönster med en vass kniv. Jäs i ytterligare 30-40 minuter under bakduk. Grädda i nedre delen av ugnen på 225 grader i ca 20-25 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer: