måndag 26 januari 2009

God och nyttig musli













Tänk så gott det kan bli med en tallrik yoghurt och en god musli., perfekta mellanmålet. Det bästa är att här kan man välja fritt och nyttigt är det helt klart. Ta de nötter du gillar, jag valde cashewnötter, mandel, pekannötter och valnötter. Gryner kan du också variera, rågflingor, boveteflingor, havregryn, valet är ditt. För att göra muslin extra lyxig kan du även tillsätta torkad frukt, tranbär, russin, blåbär, aprikoser eller papaya. Jag förvarar min musli i en fin glasburk med lock.

Cirka 500 g musli;
200 g hackade blandade nötter
6 dl dinkelflingor
6 dl fiberhavregryn
2 dl solrosfrön och pumpafrön
1 dl kokos
1 dl hela linfrön
3 dl vatten
5 msk neutral olja
3 msk honung
2 dl russin
torkade tranbär
Sätt ugnen på 225 grader. Hacka nötterna grovt och lägg i en stor bunke. Tillsätt dinkelflingor, havregryn, solrosfrön, pumpafrön, kokosflingor och linfrön och rör om. Blanda vatten, olja och honung noga och häll sedan över blandningen i bunken. Blanda om med händerna. Bred ut blandningen i en långpanna och sätt in i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter. Rör om då och då för annars bränns muslin lätt. Låt kallna och blanda i den torkade frukten, russin och tranbär. Förvaras i burk med lock.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Visst är den god.
Det ser läckert ut i din fina burk.
Kram mamma

Elin sa...

ja den är riktigt god! Glasburkan passade perfekt till muslin. Nu är jag ledig några dagar från föreläsningar och hoppas hinna sy de nya gardinerna. /Elin