tisdag 28 april 2009

Havrekakor med choklad













Är dom små får man ta två! Precis så är det med de här kakorna, fast kanske mest för att de är så goda. Riktigt söta små kakor, inte så sockersöta utan mer till utseendet. Perfekt att packa i en fin ask och ge bort som present.

Cirka 40 kakor;
1 dl fiberhavregryn
100 g margarin
1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
50 g mörk choklad
Sätt ugnen på 200 grader. Rosta havregrynen i en torr het stekpanna tills de börjar få färg. Låt kallna. Vispa margarin och socker vitt och krämigt. Blanda ner havregryn och mjöl blandat med bakpulver. Hacka chokladen är rör ner den i smeten. Tillsätt eventuellt lite vatten om degen är för smulig. Forma degen till så runda kulor, placera dem på två plåtar och tryck till dem lite med en gaffel. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Låt kallna på galler.

fredag 24 april 2009

Rivna rågkakor













Det här receptet har jag fått av svärmor. Ett riktigt gott bröd som ger omväxling från de varianter jag brukar baka. Det krävs lite planering så att man har tid dagen därpå att baka ut bröden. Här i Östersund är det nu vår på riktigt, igår plockade jag ett litet gäng tussilago som får lysa på köksbordet.

32 st kakor;
Dag 1:
3 dl filmjölk
25 g jäst
3 dl grovt rågmjöl
Dag 2:
6 dl ljummat vatten
1 msk salt
1 msk ättika
1/2 dl sirap
2 1/2 dl vetemjöl
13 dl grovt rågmjöl
Ljumma filmjölken til cirka 37 grader. Rör ut jästen och tillsätt sedan det grova rågmjölet. Täck skålen med plastfilm och låt stå i rumstemperatur under ett dygn. Blanda dagen därpå vatten och surdeg i en bunke. Tillsätt salt, ättika och sirap. Blanda i vetemjölet och sist det mesta av rågmjölet. Arbeta degen smidig och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 2 timmar. Arbeta sedan degen i bunken och ta upp på ett bakbord. Degen ska vara ganska lös. Dela den i 16 bitar. Kavla ut varje del till en rund kaka 10 cm i diameter. Lägg kakorna på plåtar och låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter, nagga dem sedan. Grädda mitt i ugnen på 175-200 grader i cirka 15 minuter. Låt kakorna svalna på galler under en bakduk. Skär ett snitt i kakans kant runtom hela, och riv i två tunna kakor. Brödet bör mogna någon dag innan du äter det. Frys in överskottet.

måndag 20 april 2009

Havretekakor













Riktigt goda tekakor, precis lagom grova. Luftiga, mjuka och mättar bra. Jag vill även tipsa om ett riktigt gott te, Brunkullans gröna vårte. Smaken beskrivs som "blommig, fruktig, frisk smak med inslag av jordgubb". En mjuk smak som är min favorit just för tillfället, med små rosenknoppar och jorgubbsbitar bland tebladen är jag såld. Jämtländsk lyx är vad det är.

12 brödkakor;
4 dl havregryn
5 dl mjölk
75 g margarin
1 tsk salt
1 msk sirap
25 g jäst
9 dl vetemjöl
Häll havregrynen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och häll den över havregrynen och låt stå i 15 minuter. Smält margarinet och blanda ner det i bunken och tillsätt salt, sirap och den söndersmulade jästen. Tillsätt sedan vetemjölet, degen ska vara lite lös. Låt jäsa under bakduk i cirka 20 minuter. Ta upp på bakbord och arbeta degen väl. Dela degen i tolv bitar och forma till tekakor och placera ut på två plåtar. Nagga tekakorna och låt jäsa cirka 30 minuter. Grädda på 225 grader i cirka 8-10 minuter.

söndag 19 april 2009

Focaccia med soltorkad tomat och fetaost













Det är mycket som ska hinnas med såhär i början på våren. Jag är i sluttampen på min utbildning och skriver för fullt på mitt examensarbete, jag hinner även med att jobba lite extra. Samtidigt vill man hinna vara ute när solen skiner, träna så att formen är på uppåtgående och hinna med att träffa alla kära vänner. Därför har bakandet inte riktigt hunnits med den senaste tiden, visst har jag bakat ett och annat bröd men det är mest gamla favoriter. I helgen hann jag i alla fall att prova på ett för mig nytt bröd, focaccia. Jag valde att fylla med soltorkad tomat, fetaost, rödlök och timjan som är en kombination som jag gillar. Det blev riktigt gott, passade perfekt till kyckling. Också ett perfekt bröd att baka till en plockbuffé.

2 st bröd;
25 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
1/2 dl olivolja
2 msk hounung
1 msk flingsalt
7-8 dl vetemjöl special
Fyllning; soltorkadtomat, rödlök, fetaost, timjan, flingsalt
Smula jästen i en bunke och rör ut med vattnet. Tillsätt olivolja, hounung och flingsalt. Arbeta in vetemjölet lite i taget till en smidig deg, knåda cirka 5 minuter. Jäs under bakhandduk i cirka 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Häll upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar och knåda lätt. Forma till två bollar och tryck ut tills de är cirka 1 1/2 cm tjocka. Låt jäsa på plåten i cirka 30 minuter. Strimla under tiden soltorkad tomat, skiva rödlök och tärna fetaost. Tryck sedan fingrarna i degen så att flera hål bildas, och tryck ner vald fyllning. Strö över lite flingsalt och timjan. Grädda gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

lördag 11 april 2009

Påsktårta













GLAD PÅSK!
För en riktig gottegris som jag är påsken en härlig tid, godis och mycket annat gott, men påsken är också en tid för eftertanke, för vad det egentligen är vi firar påsk för. Tänk vilken glädje. Det här är en mäktig och god kaka som känns riktigt lyxig, jag lovar att du inte blir besviken! Vill du ge kakan en mer vuxen smak kan du tillsätta 2 msk starkt kaffe i fyllningen. Jag har dekorerat min kaka med lite vit choklad som jag smält och ringlat över.

Botten;
50 g mörk choklad
100 g smör
1/2 dl mjölk
1/2 dl grädde
1/2 dl kakao
2 ägg
1 strösocker
1/2 dl farinsocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 krm salt
Fyllning;
2/3 paket mjuk nougat
1 dl vispgrädde
Glasyr;
1/3 paket mjuk nougat
50 g mörk choklad
Sätt ugnen på 175 grader. Riv chokladen fint. Smält smöret tillsammans med grädde, mjölk och kakao. Sikta gärna kakaon ner i vätskan. Låt svalna. Vispa ägg, strösocker farinsocker och vaniljsockret vitt och pösigt. Rör ner smörblandningen. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten tillsammans med den rivna chokladen. Klä en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter, med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter. Dela kakan i två bottnar. Smält nougaten till fyllningen i mikrovågsugnen. Vispa grädden. Blanda samman när nougaten svalnat och bred ut över den undre tårtbotten. Lyft på locket till kakan. Smält nougat och choklad för glasyren och låt svalna. Bred ut glasyren försiktigt så att den inte rinner av kakan. Servera med lättvispad grädde.

onsdag 8 april 2009

Brownie cupcakes













Vissa recept vet man att man kommer baka igen och det här är ett sådant recept. Det är hämtat från tidningen Leilas country living. Det här är en riktigt smaskig dessert eller att servera som en lyxig kaka. Riktigt gott med härlig chokladsmak och valnötter som smaksättare. Klicken med grädde ovanpå är pricken över i:et. Jag har toppat mina med strösselhjärtan, det går lika bra med hallon eller blåbär.

12 cupcakes;
100 g valnötter
175 g maragrin
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl ljust muscovadosocker
1 1/2 dl kakao
1/2 dl sirap
1 nypa salt
3 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka valnötterna grovt. Vispa margarin och socker krämigt. Rör ner kakao, sirap och salt. Vispa ner ett ägg i taget och vänd sedan ner bakpulver blandat med vetemjölet. Rör till sist ner de grovt hackade valnötterna. Placera ut formar i en muffinsplåt och fördela smeten i formarna. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Servera med lättvispad grädde.

måndag 6 april 2009

Grahamsskorpor













Frasigt och krispigt goda skorpor. Perfekt till lite te eller som de är med bara lite smör. Ibland är det enkla det allra godaste!

24 ganska stora skorpor;
50 g margarin
1/2 dl olja
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1 tsk salt
3-3 1/2 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
Smält margarinet och häll i mjölk och olja och värm tills vätskan är ljummen. Rör ut jästen i lite av vätskan och tillsätt sedan resten och saltet. Blanda ner grahamsmjölet och sist vetemjölet. Arbeta ihop till en deg och låt jäsa under en bakhanduk i 30 minuter. Häll ut degen och knåda lätt. Dela i 2 bitar och forma till rullar, skär vardera rulle i 6 bitar. Forma till bullar och platta sedan ut dem något. Placera ut dem på en smord plåt och jäs i 15 minuter under en bakhanduk. Värm under tiden ugnen till 250 grader. Gräddda bullarna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Ta ut plåten och låt svalna något innan du använder en gaffel för att dela på bullarna. Stick in gaffeln från flera håll och bänd försiktigt. Lägg skorporna på plåten med snittytan uppåt och grädda i ytterligare 5-6 minuter. Ta ut plåten och sänk värmen till 100 grader. Torka skorporna i cirka 2 timmar.

fredag 3 april 2009

Snickers













De här hemmagjorda godisbitarna är farligt smaskiga, söta och goda. Godare än vanlig snickers om man frågar mig. Det går fort och enkelt att svänga ihop. Perfekt om man blir baksugen men inte har tillgång till ugn. Förvaras i kylskåpet men bli inte förvånad om de försvinner fort...

Snickers;
1 burk jordnötssmör med krisp
1 dl socker
2 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
1 dl kokos
10 dl cornflakes
250 g ljus blockchoklad
Smält jordnötssmör, sirap och socker i en kastrull. Blanda ner vaniljsocker, kokos och cornflakes i smeten och krossa ihop till en fast smet. Tryck ut smeten i en lagom stor form och ställ kallt för att stelna. Smält blockchokladen över ett vattenbad och bred sedan över den kalla botten. Ställ i kylskåpet. När chokladen stelnat skär du snickerskakorna i önskad storlek. Förvara dem i kylskåp.