fredag 24 april 2009

Rivna rågkakor













Det här receptet har jag fått av svärmor. Ett riktigt gott bröd som ger omväxling från de varianter jag brukar baka. Det krävs lite planering så att man har tid dagen därpå att baka ut bröden. Här i Östersund är det nu vår på riktigt, igår plockade jag ett litet gäng tussilago som får lysa på köksbordet.

32 st kakor;
Dag 1:
3 dl filmjölk
25 g jäst
3 dl grovt rågmjöl
Dag 2:
6 dl ljummat vatten
1 msk salt
1 msk ättika
1/2 dl sirap
2 1/2 dl vetemjöl
13 dl grovt rågmjöl
Ljumma filmjölken til cirka 37 grader. Rör ut jästen och tillsätt sedan det grova rågmjölet. Täck skålen med plastfilm och låt stå i rumstemperatur under ett dygn. Blanda dagen därpå vatten och surdeg i en bunke. Tillsätt salt, ättika och sirap. Blanda i vetemjölet och sist det mesta av rågmjölet. Arbeta degen smidig och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 2 timmar. Arbeta sedan degen i bunken och ta upp på ett bakbord. Degen ska vara ganska lös. Dela den i 16 bitar. Kavla ut varje del till en rund kaka 10 cm i diameter. Lägg kakorna på plåtar och låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter, nagga dem sedan. Grädda mitt i ugnen på 175-200 grader i cirka 15 minuter. Låt kakorna svalna på galler under en bakduk. Skär ett snitt i kakans kant runtom hela, och riv i två tunna kakor. Brödet bör mogna någon dag innan du äter det. Frys in överskottet.

1 kommentar:

You will eat it and you will like it sa...

Elin, vet du vilken roll ättikan spelar i det hela? Om man har svårt hitta sådan, har svärmor sagt något om ersättare?