måndag 6 april 2009

Grahamsskorpor













Frasigt och krispigt goda skorpor. Perfekt till lite te eller som de är med bara lite smör. Ibland är det enkla det allra godaste!

24 ganska stora skorpor;
50 g margarin
1/2 dl olja
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1 tsk salt
3-3 1/2 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
Smält margarinet och häll i mjölk och olja och värm tills vätskan är ljummen. Rör ut jästen i lite av vätskan och tillsätt sedan resten och saltet. Blanda ner grahamsmjölet och sist vetemjölet. Arbeta ihop till en deg och låt jäsa under en bakhanduk i 30 minuter. Häll ut degen och knåda lätt. Dela i 2 bitar och forma till rullar, skär vardera rulle i 6 bitar. Forma till bullar och platta sedan ut dem något. Placera ut dem på en smord plåt och jäs i 15 minuter under en bakhanduk. Värm under tiden ugnen till 250 grader. Gräddda bullarna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Ta ut plåten och låt svalna något innan du använder en gaffel för att dela på bullarna. Stick in gaffeln från flera håll och bänd försiktigt. Lägg skorporna på plåten med snittytan uppåt och grädda i ytterligare 5-6 minuter. Ta ut plåten och sänk värmen till 100 grader. Torka skorporna i cirka 2 timmar.

1 kommentar:

ellinor sa...

Åh, sånna brukade alltid farmor göra.. Hon bakade de och åt som vanliga brödbullar också - innan tostningen. Jag ska inte vara sen att prova!
GLAD PÅSK OLARS!!