lördag 5 juni 2010

Leilas bounty cupcakes

Det kan tyckas att Leila tagit i med många olika ingredienser och att det är ett litet projekt bara att se till att ha alla ingredienser hemma för att kunna göra detta recept. MEN muffinsen blir goda! Min lillasyster berättade att hon och pappa hade tittat på varandra allt eftersom de såg hur Leila i sitt program hade i den ena ingrediensen efter den andra och sedan toppade det hela med bounty-godis. Efter att ha smakat muffinsen kan de dock intyga att en del gånger är det värt att lyxa till det.

12 medelstora muffins;
1
dl kokosflingor
75 g mörk choklad
2 st ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
3/4 dl kokosmjölk
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 1/2 msk kakao
1 1/2 msk kallt kaffe
6 st bountystänger

Glaze
250 g mörk choklad
1 1/2 dl grädde
2 msk honung
1 nypa flingsalt
1 msk smör
100 g philadelphiaost

Sätt ugnen på 175 grader. Rosta kokosen i en torr stekpanna tills den får lite färg. Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad eller i mikron. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret, häll i kokosmjölken och blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt, sikta blandningen och vänd försiktigt ner det i smeten. Rör ner smält choklad, kokosflingor, kakao och kaffe i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. Halvera bountystängerna och stick ner en halva i varje muffins. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 12-13 minuter. Låt svalna. Hacka chokladen fint. Koka upp vispgrädde, honung och flingsalt och häll den över chokladen under mixning. Tillsätt smör och philadelphiaost och ”pulsmixa”. Spritsa glazen över cupcakesen och garnera med kokos eller strössel.

Bröd för sommarlivet













Det här brödet är ett riktigt gott och rejält bröd som mättar bra. Jag brukar blanda innehållet, hasselnötter, valnötter, pumpafrön, solrosfrön och lite av det jag har hemma, jag gillar när det är lite av varje i brödet. Namnet på brödet passar perfekt för dagar som denna. Enkelt att baka och blir gott!

1 stort bröd;
1/2 paket jäst
2 tsk salt
1 msk honung
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
2 msk raps- eller olivolja
2 dl grahamsmjöl
150 g hasselnötter eller 2 dl solrosfrön
10 - 10 1/2 dl vetemjöl
Frön till garnering

Smula jästen i en bunke, strö över salt och klicka i honungen. Rör ut jästen i lite av vattnet och tillsätt sedan all vätska. Blanda ner de övriga ingredienserna. Arbeta ihop och låt jäsa 1 - 1 1/2 timma i rumsvärme. Värm ugnen till 260 grader. Strö ut lite mjöl och fröna till garneringen på ett bakbord och tippa ut degen och forma till en limpa. Grädda först 10 minuter på 260 grader sänk sedan till 180 grader och grädda i ytterligare 30 minuter. Låt sedan brödet svalna helt på ett galler.