söndag 21 juni 2009

Vegabullar













Varma och nygräddade kardemummabullar och kall mjölk, det är gott det! För dig som gillar kardemumma som jag, är detta en god variant på den klassiska kanelbullen. Eftersom jag inte haft tid eller inspiration den senaste tiden till så mycket bakning känns det extra lyxigt att få njuta av nybakt. Ikväll ska vi koka rabarberkräm på rabarber vi fått av fina vänner. Genom att lägga någon timma i köket kan man få igen en riktigt god stund av njutning. Bröd, bullar, kakor, skorpor, paj eller kräm tänk så mycket gott man kan slänga ihop.

Cirka 24 st;
Vetedeg;
75 g smör
1/2 paket jäst för söta degar
1/2 tsk salt + 1 dl socker
2 msk grovmald kardemumma
ca 7 1/2 dl vetemjöl
50 g rumsvarmt smör
Fyllning;
2 msk grovmald kardemumma
75 g rumsvarmt smör
5 msk socker + 1 rågad tsk vaniljsocker
Till sist;
1 uppvispat ägg
2 msk socker + 1 msk grovmald kardemumma
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken och ljumma till fingervärme. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan samt salt, kardemumma och socker. Tillsätt vetemjölet i omgångar och arbeta degen tills den släpper kanterna. Blanda sedan i 50 g rumsvarmt smör. Täck bunken med en bakduk och låt jäsa minst 1 timma. Rör under tiden ihop fyllningen. Värm ugnen till 225 grader. Mjöla bakbordet och tippa ut degen och knåda med lätta händer. Dela degen i två och kavla ut till rektanglar tunna som en pizza. Bred på fyllningen och rulla ihop, lägg skarven nedåt. Skär i 5-6 cm breda skivor och lyft över till en plåt. Tryck till på mitten av bullarna med ett smalt skaft. Jäs i cirka 15 minuter. Pensla med ägg och strö över socker och kardemumma. Grädda i 12-15 minuter tills bullarna fått fin färg.